Tuesday, September 25, 2007

Lyon: 9th contemporary art biennial




by: Korean artist Jeong Hwa - Choi Lyon

Thursday, September 06, 2007

olympian angelus novus. 08/2007


'Angelus Novus' Walter Benjamin


My wing is ready
for flight,
I would like to turn back.
If I stayed timeless time,
I would have little luck.


Mein Flügel ist zum Schwung bereit,
ich kehrte gern zurück,
denn blieb ich auch lebendige Zeit,
ich hätte wenig Glück.

Gerherd Scholem,
‘Gruss vom Angelus’


A Klee painting named ‘Angelus Novus’ shows an angel looking as though he is about to move away from something he is fixedly contemplating. His eyes are staring, his mouth is open, his wings are spread. This is how one pictures the angel of history. His face is turned toward the past. Where we perceive a chain of events, he sees one single catastrophe which keeps piling wreckage and hurls it in front of his feet. The angel would like to stay, awaken the dead, and make whole what has been smashed. But a storm is blowing in from Paradise; it has got caught in his wings with such a violence that the angel can no longer close them. The storm irresistibly propels him into the future to which his back is turned, while the pile of debris before him grows skyward. This storm is what we call progress.

Γιατί ενοχλεί το ελληνικό θεατρικό κατεστημένο ο κύριος Στάιν




1. Μπορεί να διαβάζει και να μιλάει αρχαία ελληνικά παράλληλα με σύγχρονη βιβλιογραφική θεατρολογική και ιστορική θεωρητική κατάρτιση που έχει. (μοναδική φωτεινή ελληνική εξαίρεση ο Σπύρος Ευαγγελάτος τον οποίο η κλίκα των "δέκα" πάει να εξοντώσει).


2. Είναι ταυτόχρονα κλασικός φιλόλογος και αρχαιολόγος και μιλάει άλλες 5 γλώσσες (ανάμεσά τους και σανσκριτικά).


3. Στα 30+ του σκηνοθέτησε την Ορέστεια του Αισχύλου στα γερμανικά, λύνοντας αρκετά προβλήματα αναπαράστασης του αρχαίου δράματος (κυρίως με το πρώτο έργο της τριλογίας- Αγαμέμνων), αποτελώντας παράλληλα πηγή έμπνευσης και αντιγραφής για επιγενέστερους σκηνοθέτες 3 ήδη γενεών σε όλες σχεδόν χώρες της Ευρώπης. H Kλυταιμνήστρα της Edith Clever θεωρείται ορόσημο υποκριτικής τέχνης του β' μισού του 20ου αιώνα.


4. Δεν είναι ηθοποιός/σκηνοθέτης.


5. Έχει μοναδική ικανότητα καθαρής
διαγραφής χαρακτήρων, σχέσεων, εξέλιξης μύθου και γενικότερης κατανόησης αλλά και σεβασμού των κειμένων και της γλώσσας των συγγραφέων όλων των εποχών. ("Αυτό που κάνω εγώ είναι να οργανώνω την ομαδική δουλειά απέναντι σε ένα έργο τέχνης.")
6. Τον ενδιαφέρει η συνομιλία με νέες γενιές καλλιτεχνών κι η σχέση δασκάλου - μαθητή (η οποία στην τελική της ανάλυση οδηγεί στην κατάλυση του δασκάλου και στη γέννηση του μαθητή- δασκάλου next generation).



7. Ζει από το επάγγελμα του τα τελευταία 15 χρόνια κι όχι από το διαπλεκόμενο PR με συμβούλους, επιχειρηματίες και πολιτικούς.
8. Δεν διαπλέκεται κι ούτε συνομιλεί με την εξουσία και τους παράγοντές της. Παίρνει δημόσια πολιτικές θέσεις και κρίνει την πολιτική και την πολιτισμική ιστορία του κράτους του.



9. Δεν είναι gay.


10. Διαθέτει αληθινό χιούμορ.

Αυτός ο βάρβαρος "Έλλην"...

Και 4 σημεία για την παράσταση της Ηλέκτρας.

α. Του προωθήθηκε από τον κ. Μάρκαρη μια μετάφραση πίσω από την οποία εκτός από μη συνάφεια με την φιλολογική μετάφραση που ζήτησε, κρύβεται μια ομάδα διαπλεκομένων ελλήνων θεατρικών παραγόντων η οποία και νέμεται τα δικαιώματα του κ. Βολανάκη από τις πωλήσεις των εισιτηρίων. Ο μήνας προβών της ομάδας του Εθνικού στην Ιταλία έφυγε σχεδόν στη διόρθωση της μετάφρασης από τον γερμανό (βάρβαρο;) σκηνοθέτη από τα αρχαία ελληνικά. Το κοινό πρέπει να μάθει πως το 23% των εισιτηρίων ανά παράσταση εισπράτεται από το μεταφραστή. Ήτοι εισπράχθηκε περίπου από το ίδρυμα που διαχειρίζεται τα πνευματικά δικαιώματα του κυρίου Βολανάκη το ποσό περίπου των 150.000 ευρώ και για τις δυο sold out παραστάσεις.
β. Το σκηνικό του κυρίου Φωτόπουλου, δεν αντέγραφε το σκηνικό της κ. Ομπολένσκυ (τα στάχυα στην Επίδαυρο τα είχε φέρει πριν από πολλά χρόνια πάλι ο κύριος Φωτόπουλος) και ήταν ημιτελές καθώς το κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο αρνήθηκε κοπάδι αιγών πάνω στην ορχήστρα της Επιδαύρου. Να θυμήσουμε πως στην παράσταση του κ. Βογιατζή προσωπική εντολή του κ. Βουλγαράκη στο κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο "σήκωσε" τα πατάρια πάνω από την αρχαία θεμελίωση της σκηνής, πάνω σχεδόν στην οποία έτρεχαν τα "κατσίκια" ηθοποιοί του κ. Βογιατζή.
γ. Ας θυμηθούν οι Επιδαυρόφιλοι και κόλακες των παραγόντων πόσα χρόνια έχουν να ακούσουν τέτοιο αποθεωτικό χειροκρότημα στην υπόκλιση της 26χρονης Ηλέκτρας Γουλιώτη.
δ. Η παράσταση που είδαμε ήταν παράσταση 2μηνης προετοιμασίας με εντελώς νέους ηθοποιούς (μέσος όρος ηλικίας χορού 20 χρονών) από μη ελληνόφωνο σκηνοθέτη. Θυμίζουμε ότι η Αντιγόνη του κυρίου Βογιατζή ήταν προετοιμασίας 4 χρόνων στο παρελθόν και 6μηνης εξαντλητικής πρόβας με βασικούς ηθοποιούς που έχει δουλέψει μαζί τους κατά κόρον τα τελευταία χρόνια. Στοίχισε δε στο ελληνικό δημόσιο το 1/4 από το ποσό που συνολικά δαπανήθηκε για τις 4 παραστάσεις της Αντιγόνης του κυρίου Βογιατζή. Το δε καθαρό κέρδος από τις πωλήσεις των προγραμμάτων της Ηλέκτρας εισέπραξε πάλι το ελληνικό δημόσιο σε αντίθεση με τα αφορολόγητα χαμένα - κέρδη από τις "μαύρες" πωλήσεις των προγραμμάτων της προσωπικής εταιρίας θεάτρου του κυρίου Βογιατζή. (περίπου 150.000 ευρώ.)



Όχι ότι θα μπει κανείς στη θέση του. Απλά για την καταγραφή της ιστορίας...




(Το κείμενο αυτο και αλλά ενδιαφέροντα θα βρείτε στο:httpnonprivatelife.blogspot.com)